Kan man selv oprette et holdingselskab

Går du og overvejer at oprette et holdingselskab, kommer der næsten automatisk også et spørgsmål om hvad koster en oprettelse og kan jeg selv gøre det. oprettelse af holdingselskab er i flg. virksomhedsguiden en kompliceret konstruktion og de anbefaler, at man får professionel hjælp med at få oprettet holdningselskabet. Hvad enten det sker samtidig med at der oprettes et A/S eller et ApS eller om det sker senere. Især det sidste har nogle skattemæssige konsekvenser, som det er vigtigt at få råd og vejledning omkring.

Hvad er et holdingselskab?

Et holdingselskab er ikke et egentligt selskab, men en konstruktion der er beregnet til at eje andele i andre selskaber. Et holdingselskab er et indskudt led i mellem dig som ejer og driftselskabet. Driftselskabet kan være et ApS eller et A/S.

Et holdingselskab skal ikke betale moms, da det ikke drifter, men agere pengetank for driftselskabet eller driftselskaberne. Det skal dog overholde samme regler som driftselskaberne og der skal laves et selvstændigt årsrapport.

Stift holdingselskab samtidig med driftselskabet

Hvis du er nystartet er det en god ide at stifte holdningselskabet samtidig med at du stifter dit ApS eller A/S. Ved at gøre det samtidig, kan du bruge de samme penge du bruger til at stifte holdingselskabet til at stifte dit ApS eller A/S. Det vil sige at du får 2 selskaber for et selskabs pris. Du kan kun bruge de samme penge til at stifte et driftselskab. Du kan have så mange driftselskaber, som du har brug for under det samme holdingselskab og du kan via holdingselskabet føre penge fra det ene driftselskab til det andet og dermed høste skattefordele da du kan slippe for at betale skat af et overskud i et driftselskab ved at dække et evt. underskud i et andet selskab. 

Hvad koster et holdingselskab?

Med udgangspunkt i et ApS koster det 40.000 kr at stifte et holdingselskab og et driftselskab. Derudover skal det registeres hos Erhvervs- og selskabsstyrelsen og her hoster en registering 670 kr. Derudover kommer advokat eller revisorgebyr. 

Hvad hvis i skal skilles?

Hvis du og andre ejere er blevet enige om at i ikke længere skal have et selskab sammen, skal den ene købe den anden (eller flere) ud svarende til den andel de har af selskabet. Hvis den anden ejer 50% af holdingselskabet, skal den anden ejer have 50% af den vurderede værdi af selskabet.